Hoe noodzakelijk is een centraal afzuigkanaal?

19 januari 2022
-
3 minuten

Brandveiligheid staat binnen de agrarische sector al geruime tijd hoog op de agenda. Een belangrijk punt is het gebruik van een centraal afzuigkanaal in stallen. Het is de perfecte methode om het stalklimaat per afdeling te reguleren. Daarnaast is het een eenvoudige manier om de lucht van verschillende afdelingen samen te brengen en via één punt de stal uit te laten. Dit levert in combinatie met een uchtwasser bovendien een milieutechnisch voordeel. Een centraal afzuigkanaal kan bij brand echter catastrofaal zijn. Het kan namelijk binnen enkele minuten vuur door de hele stal transporteren. De vraag is dus of je zonder een centraal afzuigkanaal hetzelfde stal klimaat kunt realiseren als met.

Hoge kosten bij bestaande bouw

Het aanpassen van bestaande bebouwing wordt steeds relevanter in het kader van bijvoorbeeld de 85% ammoniakreductie die moet worden behaald in Noord-Brabant. Het inbouwen van een centraal afzuigkanaal in een bestaande stal is erg complex en brengt vaak hoge kosten met zich mee. Alleen al daarom kan het slim zijn een andere optie te overwegen.

Meerdere luchtwassers als optie bij bestaande bouw

In sommige gevallen kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om per (twee) afdelingen, afhankelijk van de dierleeftijden, een luchtwasser te plaatsen. Agra-Matic heeft goede ervaringen met stallen waar meerdere luchtwassers geplaatst konden worden door bijvoorbeeld de afdelingsmuur open te breken en de luchtwasser hierop aan te sluiten.

Afwegingen bij nieuwbouw

Bij nieuwbouw is het aanbrengen van een centraal afzuigkanaal eenvoudiger. Door hier gebruik van te maken kan het stalklimaat (de ventilatie) per afdeling worden bediend en gestuurd. Bovendien zorgt het ervoor dat de lucht van de verschillende afdelingen pas op het eind samen wordt gebracht en zo de verspreiding van ziektes tegengaat. Hoewel je niet overal zomaar het centrale afzuigkanaal kunt weglaten, wordt het toch op sommige plekken al succesvol gedaan.

Weglaten van het centraal afzuigkanaal bij nieuwbouw

Doordat de lucht zonder centraal afzuigkanaal zich in een grote ruimte verzamelt voordat het wordt afgezogen, sluit dit goed aan bij de groepshuisvesting van de drachtige zeugen. Dat is dan ook de plek waar we dit momenteel het meest zien. Daarnaast wordt het weglaten van het centraal afzuigkanaal ook steeds meer toegepast bij kraamzeugen. Desondanks is het nog relatief nieuw en zullen we er de komende jaren meer ervaring mee opdoen.