Kritisch kijken naar de brandveiligheid van je eigen stal

24 oktober 2022
-
2 minuten

Brandveiligheid is een actueel onderwerp. Stalbranden in de agrarische sector komen helaas voor. Dit heeft enorme impact op de mensen die dit overkomt. Daarnaast heeft het ook negatieve gevolgen voor het imago van de agrarische sector. Agrariërs worstelen daardoor regelmatig met vragen. Wat zijn de preventieve maatregelen die ik kan toepassen? En is mijn bedrijf in de toekomst nog wel verzekerbaar?

In overleg met je verzekeraar

Doordat er de laatste jaren veel stalbranden zijn geweest, worden verzekeraars steeds kritischer. Het is daarom slim om bij nieuwbouw de verzekeraar al in een vroeg stadium bij de bouw te betrekken. Zo kun je samen tot praktische en betaalbare oplossingen komen. Dit zorgt er bovendien voor dat agrarische bedrijven ook in de toekomst verzekerbaar blijven. Bij bestaande stallen loont het ook om een afspraak te maken om samen te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Brandwerende materialen

Wanneer je verbouw-, of nieuwbouwplannen hebt, laat je dan goed voorlichten over het gebruik en de toepassing van (brandwerende) materialen. Goed gebruik van brandwerende materialen kan veel ellende voorkomen.Effectieve branddetectie: aspiratie

Branddetectiesystemen helpen om een stalbrand in een vroeg stadium te ontdekken. Detectie is er in verschillende vormen. Eén daarvan is detectie in de vorm van aspiratie. Aspiratiedetectie is een systeem dat minimale hoeveelheden rookgassen kan detecteren. Hierdoor is dit systeem in staat om vroegtijdig een brand te detecteren. Het systeem neemt monsters op verschillende punten in de stal en test op de aanwezigheid van rook. Deze monsters worden aangezogen via een leidingnetwerk.

Kritisch op je eigen bedrijf

Een stalbrand is nooit honderd procent te voorkomen. Het belangrijkste dat je kunt doen, is kritisch kijken naar je eigen bedrijf, zodat je voor jezelf weet dat je er alles aan gedaan hebt om brand tegen te gaan.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met je adviseur!

Of bel Bart op 06 - 53 649 840

Bart Dijkgraaf

Adviseur veehouderij en brandveiligheid