Zo kun je de energiekosten op je bedrijf verlagen

19 juli 2022
-
2 minuten

Iedereen heeft er mee te maken; energiekosten. Deze zijn het afgelopen jaar enorm gestegen en zullen naar verwachting de komende jaren niet gaan zakken. Gelukkig zijn er al veel veehouders die zelf energie opwekken. Maar daardoor is er de laatste jaren misschien wat weinig aandacht geweest voor het besparen van energie, terwijl je als veehouder met wat extra flink wat energie en geld kunt besparen.

Hoge energiekosten

De stijging van de energiekosten heeft te maken met de hoge prijzen van steenkool, emissierechten en met name van gas. Deze stijging is ook voelbaar in de agrarische sectoren. Voor de veehouder is het energieverbruik op het agrarische bedrijf daardoor nog belangrijker geworden. De afgelopen twee decennia zijn de methodes om zelf energie op te wekken rendabeler geworden, waardoor dit steeds vaker op agrarische bedrijven wordt toegepast. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zonnepanelen, windturbines en biomassa. Toch loont het om ook naar energiebesparing te kijken

De Erkende Maatregelenenlijsten

Door de Rijksdienst voor Ondernemens Nederland (RvO) is er een lijst met energiebesparende maatregelen opgesteld: Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML). In deze lijst zijn er per bedrijfstak, dus ook voor de agrarische sector, energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder beschreven. Investeringen die dus snel terug kunnen worden verdiend.

Let op je apparatuur 

Moderne apparatuur is vaak energiezuiniger en efficiënter. Het vervangen kan daarom energiebesparing opleveren. Bovendien is het tijdig onderhouden van apparatuur ook heel belangrijjk. Wanneer een apparaat minder goed functioneert, zal het namelijk ook meer energie verbruiken

Oude verlichting slurpt energie

Vervang oude tl-verlichting door energiezuininge lampen, zoals LED-verlichting. Deze verbruiken namelijk aanzienlijk minder energie.

Tips voor de ondernemer:

image7nbrs.png

Wil jij weten hoe je jouw bedrijf kan verduurzamen? Neem dan contact op met Gijs.

Of bel Gijs op 06 - 21 174 969

Gijs de Wit

Adviseur bouw en veehouderij